Hoe werkt het?
Het willen weten.
Alles begint met een vraag...
Meestal met een persoonlijke vraag of een maatschappelijk thema dat ik wil verkennen. Ook kan de vraag van een opdrachtgever het proces 'aanzetten'.
Via mijn maakproces en het uiteindelijke kunstwerk onderzoek ik thema's op een manier die zowel artistiek als onderzoekend is. Dit betekent dat elke creatie niet alleen als kunstwerk gezien kan worden, maar ook als een onderzoeksoutput die inzicht biedt in het gekozen onderwerp.​ Dit kan variëren van een illustratie, artistieke publicatie, installatie tot digitale media of interventie (sociaal-artistieke activiteit).
​
Als kunstenaar heb ik oog voor de nuances van elk verhaal, de onderliggende emoties en beleving, de onuitgesproken gedachten en de culturele context. Als onderzoeker neem ik de rol aan van een aandachtige luisteraar, vlieg op de muur of actieve gesprekspartner, die probeert te begrijpen wat deze verhalen ons kunnen vertellen. Door zorgvuldig te luisteren naar wat gezegd wordt en hoe het gezegd wordt, maar juist ook naar wat onuitgesproken blijft, probeer ik patronen, thema’s of gemeenschappelijke ervaringen te ontdekken.
​
En natuurlijk doe ik dat niet alleen. Dat doe ik samen met de vertellers van het verhaal. Zo worden zij mede-onderzoeker. Het is alsof je elke interpretatie als een tint ziet; op zichzelf laat het al wat zien, maar als je het beeld samen inkleurt, krijg je een veel breder, rijker spectrum.
​
Wat levert het op?
Vooraf weet je nooit zeker wát het op levert, enkel dát het wat oplevert.
​
Rijke beschrijvingen van ervaringen, gevoelens en perspectieven leveren betekenisvolle inzichten op. Voor opdrachtgevers een uitgangspunt om activiteiten, visie, doelstellingen of programma’s te ontwikkelen, testen of aan te scherpen.
Voor mij vaak weer reden tot nieuw of verder onderzoek!